Category Archives: Едукација

Предавања од проф. Карел Павелка (Czech Technical University in Prague – CTU)

gradezen fakultet geodezija skopje

Почитувани колеги,

во името на Раководителот на катедрата за Виша геодезија проф. д-р Златко Србиноски, ја користам оваа прилика да Ве поканам на организираните предавања од проф. д-р Карел Павелка, кои ќе се одржат во петок (4.05.2018 г.) од 11 часот во салата за состаноци на Градежниот факултет во Скопје.

Професорот Павелка е во официјална посета на нашиот факултет на покана на Деканатот на ГФ.

Презентациите кои ќе бидат презентирани се со следниот редослед:

– Презентација за Градежниот факултетот од Прага со осврт на студиските програми и можностите за мобилност на студенти(времетраење 30 мин.).
– Употреба на безпилотните летала за картирање на археолошки локалитети и историски споменици (времетраење 30 мин.).
– Примена на магнетометар и георадар при аквизиција на просторните податоци (времетраење 30 мин.)

Добредојдени се сите заинтересирани слушатели,

Со почит,
доц. д-р Златко Богдановски

Што е Геодетска дејност?

boundary1

Дали некогаш сте си поставиле прашање што е Геодетска дејност?

Геодезијата како научно-техничка дисциплина опфаќа широк ранг на научни, инженерски и административни проблематики. Од утврдувањето на математичкиот модел на планетата Земја до физичка делба на парцела (нива) помеѓу двајца браќа во Зелениково.

…..

Но, дали Геодетската дејност е добро дефинирана, промовирана и пласирана од избраните претставници, од стручната фела, од администрацијата која е платена за тоа од државата?

Ова нека биде само идеа и поттикнување на темата.

Ова тема ќе ја истражуваме и анализираме детално.

Признавањето на инженерските професионални квалификации во Европската Унија

Komora OAI Makedonija

Во склоп на македонската недела на инженерството на 18 октомври 2017,  Комората заедно со LATTANZIO Advisory го организираа настанот „Признавањето на инженерските професионални квалификации во Европската Унија и меѓународниот аспект на инженерската дејност, согласно Европската директива за професионални квалификации“, кој се одржа во хотел Мериот.

Предавачи на настанот беа еминентни домашни и меѓународни предавачи за семинарот – меѓудругите – Генералниот секретар на Европската федерација на инженерски асоцијации (FEANI) Dirk Bochar од Брисел; Потпретседателот на Европската Асоцијација на инженерски Комори (ECEC) Hansјорg Letzner од Италија; Претседателот на Бугарската Комора на архитекти Борислав Игнатов; Рената Гомбоц, претставник од Словенечката инженерска комора.

Настанот го посетија околу 100тина инженери, кои имаа исклучително позитивно искуство во однос на темите, предавачите и организацијата на настанот.

НА СТРАНАТА НА КОМОРАТА НА ОВЛАСТЕНИ АРХИТЕКТИ И ИНЖЕНЕРИ МОЖЕТЕ ДА ГИ ПОГЛЕДНЕТЕ ПРЕЗЕНТАЦИИТЕ ОД НАСТАНОТ. ПРИТИСНЕТЕ НА ОВОЈ ЛИНК

Геоид, Елипсоид, Проекција, Рамнина – што значат овие поими?

Land Surveying. Civil Engineering and Architecture. Unit 3 – Lesson 3.4 – Site Considerations. Geodetic vs. Plane Survey. Plumb Line. Plane Survey. Line of equal elevation. Geodetic Survey. Line of equal elevation. Rod. Rod. Horizontal Plane. Earth’s surface. In a geodetic survey, the geoid is taken as the datum. Lines that indicate level surfaces undulate with the strength of the gravitational field. In a plane survey, the curvature the Earth is considered flat, and lines of equal elevation are assumed to be horizontal planes. In this class, we will perform plane surveys. Geoid or other Datum. Project Lead The Way, Inc. Copyright 2010.

Графички приказ на некои геометриски-математички односи помеѓу површините кои се користат во Геодетските мерења и пресметки …


 

International Scientific Journal: Micro Macro & Mezzo Geo Information

International Scientific Journal Micro Macro & Mezzo Geo Information

International Scientific Journal: Micro Macro & Mezzo Geo Information

ISSN: 1857-9000 (printed version) | EISSN: 1857-9019 (electronic version) | UDC: 528:004 l Global Impact Factor (2015): 0.722

Координати – математички модели и пресметки

FB_IMG_1497741063916

Кога Геодетско стручно лице ќе рече: Ви испорачуваме координати, должини и површини – тој освен неколку бројки на хартија, мисли и на следниве математички пресметки кои се теоретската подлога за добивање координати во соодветен координатен систем.
FB_IMG_1497741048953

Основни математички модели со пресметки од кооординати

FB_IMG_1497740911965
FB_IMG_1497740919343

FB_IMG_1497740974296FB_IMG_1497741001707FB_IMG_1497741119044 FB_IMG_1497741106107 FB_IMG_1497741072742 FB_IMG_1497741063916 FB_IMG_1497741055990 FB_IMG_1497741041481

Што е GIS – Гео Информациски Систем?

FB_IMG_1496005633389-1

FB_IMG_1496005633389

Докторски студии од Гравиметрија – Геодезија: PhD scholarship in gravimetric geodesy in Norway

2017-05-16 22.25.16
Global challenges regarding energy and climate change, the environment, health, food safety, technology and renewable solutions, use and conservation of land and natural resources, and development of the bio-economy, requires greater effort. NMBU is well equipped to conduct further research in these fields. NMBU’s expertise spans entire value chains and includes both basic and applied research.
On 1 January 2014, the Norwegian School of Veterinary Science and the University of Life Sciences merged and became –NMBU, the Norwegian University of Life Sciences. NMBU has 1700 employees and 5200 students, and is currently located on two campuses – Ås, about 30 km south of Oslo, and Adamstuen in Oslo. In 2020, the new research- and education-building for veterinary science will be completed and all of NMBU will then be located at Campus Ås.Further information about NMBU is available on www.nmbu.no
PhD scholarship in gravimetric geodesy – Ref. no. 17/01896
The Faculty of Science and Technology at the Norwegian University of Life Sciences (NMBU) has 4 vacant PhD–positions (non-permanent full time for three years) in projects within the Strategic Research Program “Environmental effects on societal infrastructure – water” (2015-2018). The PhD scholarships are within the following four research areas:
1 PhD scholarship: “Hydrological Models for Assessing Gravimetric Observations of Water Mass Fluctuations –ref 17/01896”
1 PhD scholarship: “Colloid transport and deposition mechanisms in water treatment systems and in groundwater – ref 17/01897” (see separate announcement)
1 PhD scholarship: “Development of Decision-Making Model for No-dig Methods – ref 17/01898” (see separate announcement)
1 PhD scholarship: “Modelling of Water Quality in Sewer Networks – ref.no 17/01895” ” (see separate announcement)
The present advertisement is for 1 PhD scholarship: “Hydrological Models for Assessing Gravimetric Observations of Water Mass Fluctuations –ref 17/01896”

The Faculty of Science and Technology (Realtek) has 130 employees, about 1,100 students and 60 PhD students. The faculty offers bachelor, master, and PhD degrees in natural sciences and engineering in the fields of environmental physics and renewable energy, building and architecture, water and environmental technology, machine, process- and product development, geomatics, and educational sciences. The workplace is in Ås, which is 30 km from Oslo.

Research project

Hydrological Models for Assessing Gravimetric Observations of Water Mass Fluctuations. This project will investigate effects of hydrological mass variations (including contributions from ground water, soil moisture, snow, ice and ocean) on gravimetric observations. Terrestrial and satellite gravimetry allow observing these variations on different temporal and spatial scales and under different conditions of data sampling and observation geometry. The focus of the project is on improving reductions applied to the raw observation data and on separating different contributions to temporal gravity variations with the ultimate goal of comparing and possibly combining ground and satellite observations for applications in solid earth geophysics, hydrology, and climate research. The candidate will collaborate with REALTEK’s research group in physical geodesy. The group has a state-of-the-art FG5 absolute gravimeter at its disposal and the candidate is expected to work extensively on FG5 data analysis. He/she is expected to take part in field work, plan and carry out observational campaigns related to the PhD project. He/she will collaborate with international partners (willingness for extended research visits is expected) as well as with scientists from hydrogeology and hydrological modelling on the institutional and national level.

The successful candidate is expected to enter a plan for the progress of the work towards a PhD degree during the first months of the appointment, with a view to completing a doctorate within the PhD scholarship period.

Academic qualifications

The successful applicant must meet the conditions defined for admission to a PhD programme at NMBU. The applicant must have an academically relevant education corresponding to a five-year Norwegian degree programme, where 120 credits are at master’s degree level (candidates submitting MSc thesis by 15.6.2017 may also be considered). The applicant must have a documented strong academic background from previous studies, and be able to document proficiency in both written and oral English. For more detailed information on the admission criteria please see the PhD Regulations and the relevant PhD programme description.

Required academic qualifications:

Master degree or equivalent in Geodesy, Geomatics, or other relevant disciplines, like Geophysics
Desired academic qualifications
Knowledge on data analysis, mathematical modelling and programming; knowledge of geophysical processes related to mass variations; knowledge of gravimetric observation methods and willingness to participate in field work.

Personal skills

Required personal skills
Ability for independent work displaying creativity and reflective thinking
Analytical and academic approach to research questions
Good collaborative/social skills
Proficiency in English, both written and spoken (please see English language requirements in PhD regulations at NMBU)
The main criteria for evaluating the applicants includes their academic records, and scientific capacity and achievements along the below outlined preferences; particularly originality, independence as well as ability to work in a team. Selected applicants will be invited for an interview or online interview as a part of the evaluation. The studies will be based at the Faculty of Science and Technology (REALTEK), NMBU, Campus Ås

NMBU offers:

An optimistic academic institution with focus on professional development, dissemination and competence.
An interdisciplinary and inclusive environment that provides exciting research- and development opportunities.
Daily contact with inspiring students and skilled colleagues.
Various welfare schemes.
Beautiful surroundings just outside Oslo.

Remuneration
The salary for PhD-scholarship start at wage grade 50 (equivalent to annual salary NOK 435 500) on the Norwegian Government salary scale upon employment and follow ordinary meriting regulations.

Terms of employment are governed by Norwegian guidelines for PhD fellowships at Universities and University Colleges.

Further information

Please contact Adjunct Professor Christian Gerlach at e-mail gerlach@keg.badw.de or Professor Bjørn R. Pettersen at e-mail: bjorn.pettersen@nmbu.no or the Faculty Administration, Anita H. Habbestad (Head of HR), email: anita.habbestad@nmbu.no

Application
To apply online for this vacancy, please click on the ‘Apply for this job’ button above. This will route you to the University’s Web Recruitment System, where you will need to register an account (if you have not already) and log in before completing the online application form.

Application deadline: 01.06.2017

Applications should include (electronically) a letter of intent, curriculum vitae, full publication list, copies of degree certificates and transcripts of academic records (all certified), and a list of two persons who may act as references (with phone numbers and e-mail addresses). Publications should be included electronically within the application deadline. The relevant NMBU Department may require further documentation, e.g. proof of English proficiency.
Printed material which cannot be sent electronically should be sent by surface mail to Norwegian University of Life Sciences, Faculty of Science and Technology, P.O. Box 5003, NO-1432 Ås, within 01.06.2017. Please quote reference number 17/01896

If it is difficult to judge the applicant’s contribution for publications with multiple authors, a short description of the applicant’s contribution must be included.

A compulsory contribution of 2 % is made to the Norwegian Public Service Pension Fund. A good working environment is characterized by diversity. We encourage qualified candidates to apply, irrespective of gender, physical ability or cultural background. The workplace will if necessary be facilitated for persons with disabilities.

According to the Freedom of Information Act § 25 the list of applicants for this position may be made public irrespective of whether the applicant has requested that his/her name be withheld.


Линк од објавата – http://www.iag-aig.org

Референтни површини во Геодезијата

geodetski referentni povrsini geodetic reference surfaces georeport

Терен – површина на Земјата.

Геоид – тело кое настанува кога ќе замислиме дека морската површина поминува низ сите копна на земјата.

Елипсоид – математички дефинирана елипсоидна површина.


Ова се општите дефиниции за некои референтни површини кои се користат во Геодезијата, за повеќе детали обратете се кај Геодетски стручни лица.


The terrestrial surface is defined as the surface of the Earth. It is the surface on which our survey observations are made. It is a complex surface and one that cannot be mathematical modeled. As such it cannot be used as a surface against which coordinates can be referenced or computations reduced.
The Geoid surface is defined as an equip-potential surface of the Earth’s Gravity field, that on average closely approximates Mean Sea Level in the open oceans. It too has a complex shape and is difficult to mathematically model.
The ellipsoidal surface is the enclosed mathematical surface created by rotating an ellipse 180 degrees. The dimensions of the ellipsoid (semi-major and semi-minor axes) are chosen such that it will closely model the Geoid surface for either part or all of the Earth.

м-р Љубиша Китановски, дипл.геод.инж – ПСЕВДОЛИТИ

ljubisa-prezentacija-fev-2017-678x381

Врз основа на Планот и Програмата за задолжителна обука на овластените геодети за 2017 година, на ден 27.02.2017 година, во Амфитеатарот на Градежниот факултет во Скопје при Универзитетот Свети Кирил и Методиј, се одржа Првата обука за овластените геодети за оваа година.

Пред почетокот на обуката се изврши доделување на Сертификатите за посетена обука за овластените геодети за 2016 година, по што следуваше презентацијата на темата за Псевдолити, изготвена и презентирана од м-р Љубиша Китановски, дипл.геод.инж. од Тетово.

Излагањето на колегата Китановски беше на високо професионално ниво, поткрепено со факти и релевантни информации, иако, како тема можеби малку далечна за приватната геодетска пракса во нашата земја, предизвика особен интерес кај присутните на презентацијата, од причина што колегата Китановски на мошне приемчив и едноставен начин ги доближи карактеристиките и работната практика и процеси на Псевдолитите, како алатки од општ аспект, но и нивната актуелна применливост во областа на инженерската геодезија.

Несомнено, погореспоменатата презентација претставува едно несекојдневно инспиративно доживување, коешто ќе биде предизвик во иднина за останатите колеги од фелата да се претстават со свои квалитетни излагања.


ПРЕВЗЕМЕТЕ ЈА ПРЕЗЕНТАЦИЈАТА ППТ НА ОВОЈ ЛИНК


 

Нивелманска летва – читање и точност

FB_IMG_1472171747871

Математички основи во Геодезијата

FB_IMG_1469607623643

Со модерните мерни инструменти и компјутерски програми за пресметки и картирање, класичната математика излегува од практична примена 🙂
Да се потсетиме на основните математички пресметки во Геодезијата.

WEB промоција на Геодетски компании – ГЕОДЕТ Радовиш

GEODET RADOVIS

Колку е важна WEB промоцијата на геодетските бизниси? Дали се доволно присутни на интернет? Дали клиентите лесно ги добиваат информациите за нивните услуги?

Истражувавме на интернет, и лоциравме една од малкуте Геодетски фирми кои имаат своја актуелна web страна.

ГЕОДЕТ дооел Радовиш – www.geodet.mk

Користење на кодирање при геодетски мерења на терен

survey points code

Користењето кодови при геодетски мерења на терен значително може да ја олесни Вашата работа, односно најголемо влијание ќе има на продуктивноста (потрошено помалку време / добиен квалитетен, читлив излезен податок)

Leica Geosystems прикажува еден пример со користење кодови во процесот на прибирање теренски/просторни податоци.

Повеќе информации за производите на Leica Geosystems во GeoWILD MAK


Гео Вилд Мак дооел
ул.Борка Талески бр.51
1000 Скопје, Македонија
телефон:+389 2 3239 374
e-mail:geowildmak@t-home.mk


 

GARMIN Monterra® GPS/GNSS картирање со Android™ платформа

garmin_gpsmap64_page-topo-europakarte-1

GARMIN Monterra е напредна класа на GPS/GNSS рачен уред за картирање.
Работи на Android Платформа, што овозможува да користите повеќе апликации за лоцирање, картирање, GIS, прибирање на теренски податоци.

GPS/GNSS картирање со Android™ платформа

monterra 1

  • 4″ ротирачки, видлив на сончева светлина, цврст екран со multi-touch
  • Android апликации за картирање, навигација, лоцирање, пресметување површини од Google Play™
  • 8 megapixel autofocus camera и 1080p HD video со автоматски geotagging, LED flash/torch
  • High-sensitivity GPS/GLONASS receiver за подобро позиционирање
  • 3D MapMerge™ за поврзување повеќе мапи во 3-D
  • WiFi поврзување, ArcGIS® и други Геодетски или GIS и апликации за теренски активности

Геодетски апликации на современите smart телефони и GPS уреди

geodesy app

Денеска, кога сите користиме барем по еден smart телефон, а 90% имаат и некоја основна верзија на А-GPS , GPS или понапредните дури и GPS/GLONASS ресивери, се поинтересни стануваат и GEO-апликациите кои би можеле да ги користиме.

garmin_gpsmap64_page-topo-europakarte-1Идентификација на парцела, приближна површина, информативна должина на рута или вертикален профил на локален пат … Сите овие функции можат да битат корисни при првичен теренски увид.

Секако, ова не значи дека може да се користи било кој паметен телефон или било која бесплатна апликација за професионални потреби, но сепак е сегмент кој е во развој и може да се примени во Гео – работењето, односно да олесни некои задачи кои се од општ карактер.

Следејки го овој тренд со масовно користење на популарните Android оперативни системи, некои производители на квалитетни GPS уреди почнаа на пазарот да нудат рачни GPS/GLONASS уреди со метарска точност на позиционирање и со Android оперативен систем на кој можат да се инсталираат најразлични бесплатни и професионални апликации.
Имавме на тест  GARMIN Monterra® GPS/GNSS картирање со Android™ платформа

monterra 1Одличен рачен GPS/GNSS уред, кој со добри апликации може да искористи како многу ефикасна алатка за картирање и идентификување на локации од карта, секако во одредени дејности, согласно точност ана позиционирање.

Македонија доби регистар на градежно земјиште

trpeski-gorgiev-akn-seminar-proekt
Регистарот е изработен по тригодишна работа на експертски тим составен од претставници од надлежните институции и за него се инвестирани 250 илјади евра обезбедени од Буџетот на Агенцијата за катастар на недвижности.

Регистарот е достапен за професионалните корисници како што се планерските куќи, Министерството за транспорт и врски, Агенцијата за планирање на просторот, општините и геодетите, а од јуни годинава ќе биде достапен за користење и за граѓаните и за бизнис заедницата.

– Досега во Регистарот се внесени 477 урбанистички планови и урбанистичко планска документација доставени од општините. Упатувам апел општините кои сеуште не доставиле урбанистички планови во сила, тоа да го направат во најкраток можен рок, истакна денеска на прес-конференција директорот на Агенцијата за катастар на недвижности, Славче Трпески.

Бенефит од оваа нова алатка на Катастарот ќе имаат сите инволвирани страни почнувајќи од планерите до општините и граѓаните. Со него се овозможува брз и едноставен пристап во секое време до урбанистичката планска документација, следење на реализацијата на урбанистичките планови, како и можност граѓаните во секое време да видат што е планирано да се гради на нивната парцела…

Претставници од Комората на овластени архитекти и инженери изразија задоволство од новата алатка која им е ставена на располагање оценувајќи дека Регистарот претставува нов импулс за геодетските компании и унапредување на постапката за проектирање.

Прописи за заштита на личните податоци во Геодетските фирми

zastita podatoci privatnost

Како и сите бизниси кои работат со клиенти / физички лица и  Геодетските фирми ги засега Законот за заштита на лични податоци.
Следејки ги овие прописи, Комората на ТП и ТД за геодетски работи иницира обука за појаснување и имплементирање на законските обврски во секојдневното работење.

Целта на обуката е усогласување на работењето на трговците поединци овластени геодети и трговските друштва за геодетски работи со прописите за заштита на личните податоци.

Обуката е и еден вид подготовка за предвидените контроли. Според Законот за заштита на личните податоци, во текот на 2016 година е донесен План за редовен инспекциски надзор, во чиј распоред се ставени и Трговците поединци овластени геодети и трговските друштва за геодетски работи од страна на Дирекцијата за заштита на лични податоци. Линк – http://www.dzlp.mk/mk/node/3188

Финалaлен извештај од проектот Катастар на недвижности и регистрација 2005-2015

proekt katastar nedviznosti 2005 2015

Главната цел на проектот „Катастар на недвижности и регистрација“кој се имплементираше во две фази ( 2005-2010 и 2010-2015 ) беше да се изгради еден ефикасен и ефективен систем за катастар на недвижности и регистрација, со што ќе се придонесе за развојот на ефикасен пазар на земјиште и недвижен имот на територијата на Република Македонија.
За да се покрие целата територија на Република Македонија со катастар на недвижности во што пократок рок, беше донесена одлука да се започне проект финансиран од страна на Светска банка наречен„Катастар на недвижности и регистрација“ (КНР). Проектните активности беа фокусирани кон:
1. Забрзување на воспоставувањето на катастарот на недвижности (КН) и запишување на правата на недвижностите;
2. Подобрување на процесите и процедурите преку реконструирање на канцелариските функции и воведување автоматизација и ИТ-технологија;
3. Подобрување на институционалниот капацитет и човечките ресурси на АКН преку развој и имплементација на стратешки план за управување и развој на човечки ресурси;
4. Развивање на капацитетите на Владата за формулирање политики со цел да се создадат ефикасни пазари на недвижности.

Директни корисници на проектот КНР се граѓаните на Република Македонија, а особено актуелните и потенцијалните сопственици на недвижен имот, инвеститорите, експертите и компаниите кои учествуваат во трансакциите со недвижен имот, банките, единиците на локалната самоуправа, државните управни органи и професионалните корисници.

Целосниот извештај и обраќањето на директорот на Агенцијата за Катастар на Недвижности, г-дин Славче Трпески , можете да го погледнете ан овој линк: http://www.katastar.gov.mk/mk/Brosura.pdf

Годишно собрание на Комората на Овластени Геодетски фирми

komora-novo-propisi

Редовното Годишно Собрание на Комората на трговци поединци овластени геодети и трговски друштва за геодетски работи на Република Македонија, ќе се одржи на 17.10.2015 година (сабота) со почеток во 10,00 часот во хотелот Континентал-Кристална сала во Скопје со следниот предлог-дневен ред:

 Свечен дел на Собранието:

Поздравен говор на претседателот на Комората;

Доделување на благодарници на членови на Комората, коишто во изминатиот период дале значаен придонес во развојот и функционирањето на Комората.

 Работен дел на Собранието:

1. Утврдување на потребниот број на учесници на Собранието на

2. Усвојување на предлог-дневниот ред на Собранието;

3. Усвојување на Записникот од Редовното Годишно Собрание на Комората;

Комората на трговци поединци овластени геодети и трговски друштва за геодетски работи на Република Македонија, одржано на 09.05.2014 година во хотелот Белви, нас. Илинден, Скопје;

4. Усвојување на Извештајот за севкупни активности за 2014 година:

5. Усвојување на Финансискиот извештај за 2014 година;

6. Предлози, мислења и сугестии, членовите на Комората можат да достават во писмена форма на електронската адреса на Комората, најдоцна до 15.10.2015 година (четврток) до 15,00 часот.

Можеби ве интересираclose